
Jak najskuteczniej stworzyć świąteczną atmosferę? Dla wychowanek MOS-u w Białej to proste – śpiewaj kolędy i …upiecz pierniczki!!!
Za oknem mistyczna mgła, która nijak nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Wszyscy odczuwają pierwsze oznaki zmęczenia. Ostatnie przedświąteczne dni drażnią i wloką się niemiłosiernie.
Jak temu zaradzić? Należy niezwłocznie wprowadzić elementy świątecznej atmosfery. Z naszych doświadczeń wynika, że najlepiej działają dwa – muzyka i zapachy.
O ten pierwszy element zadbały Katarzyna Gallas – Bąk (anglistka) i Barbara Kaczmarek (germanistka). Z ich inicjatywy 18 grudnia w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii w Białej odbył się I Konkurs Piosenki Świątecznej. 9 zespołów zaprezentowało niezwykle różnorodny świąteczny repertuar, począwszy od klasycznych angielskich i niemieckich kolęd, a skończywszy na „okołoświątecznych” hitach typu „Last Christmas”. Wszystkie występy poza interesującą warstwą wokalną cechowały się bogatą oprawą choreograficzną, a także precyzją w doborze kostiumów. Dziewczyny stworzyły prawdziwe świąteczne show, które przyniosło tyle samo radości „artystkom”, co publiczności.
Konkurs rządzi się jednak swoimi prawami i wymaga wyłonienia laureatek. Jurorzy w składzie: Bożena Tuchołka, Daniel Wiśniewski i Marta Krysiak po niezwykle burzliwych obradach przyznali następujące nagrody:
I – uczennice klasy IIa / utwór Jingle bells
II – uczennice klasy IIIb / utwór Jingle bell rock
III – uczennice klasy Ia / Kling Gluckchen
Wyróżnienia otrzymały uczennice klasy IIIa za utwór „Last Christmas” i klasy IIIb za utwór „Otannenbaum”
Laureatki otrzymały różne postacie czekolady, o której od dawna wiadomo, że doskonale poprawia nastrój. Idealne antidotum na mgłę za oknem i ciągnące się przedświąteczne dni.
A jeśli komu mało jeszcze świąt, zachęcamy do zrobienia pierniczków. Wystarczy odrobina korzennych przypraw i święta w domu murowane.
Poniżej podajemy przepis na pierniczki „Last minute” (nie są twarde). Przygotowując je nie zapominajcie o śpiewaniu… „Jingle bells”, „Last Christmas” …. Wybierzcie sami.
Wszystkiego dobrego!
Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 gmąki pszennej
- 100 gmąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego życzą wychowanki MOS w Białej.